Algemene informatie over Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland, kortweg Duitsland, is een land in Centraal-Europa. Het heeft een grondgebied van 357.022km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. 

Wintersport in Duitsland

Duitsland is een wintersportbestemming die op een aantrekkelijke afstand van Nederland ligt en is ideaal als u eens kennis wilt maken met langlaufen, skiën of snowboarden. Omdat het dichtbij Nederland ligt is het ook een ideale manier om een korte verblijf in de sneeuw te realiseren.

Voor een wintersportvakantie met kinderen is Duitsland een prima bestemming om uw skivakantie door te brengen. U kunt er een keuze maken uit ruim 300 wintersportplaatsen en talloze accommodaties.

Landschap & bevolking

Bevolking

Duitsland heeft volgens de volkstelling van 2016, een totaal aantal inwoners van 80.722.792. Hiervan heeft 67% een religie en 33% niet. Met bijna 31% vormen de katholieken de grootste groep. Zij wonen met name in het zuiden het westen van Duitsland. 

In he begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw, zijn miljoenen gastarbeiders uit andere landen naar Duitsland getrokken om te komen werken. Het betreft hier met name gastarbeiders uit de landen voormalig Joegoslavië, Griekenland, Turkije en Italië. In totaal zijn er zeven miljoen buitenlanders, waarmee de bevolking in totaal uitkomt op 81,7 miljoen.

Landschap

Duitsland bestaat uit drie grote geografische landschappen: vanuit het noorden verandert het landschap geleidelijk van vlak laagland via middelgebergte naar het hooggebergte van de Alpen.

Het Noord-Duitse laagland maakt onderdeel uit van het Oost-Europese laagland, dat zich uitstrekt van de Baltische staten, langs de kusten van Polen en Duitsland tot de noordelijke provincies van Nederland.
Het over het algemeen vruchtbare Noord-Duitse laaglandlandschap (0-200 meter) is gevormd in de ijstijden van het pleistoceen, heeft een zacht golvende bodem en is hier en daar geheel vlak. De noordelijkste bodemverheffing, ten zuiden van de Oostzee, wordt de Baltische landrug genoemd en is rijk aan meren en bossen. De tweede bodemverheffing ligt zuidelijker vanaf de Beneden-Elbe tot het Katzengebergte. Parallel met deze gebieden loopt ten noorden ervan een zacht golvend, lemig gebied en in het zuiden een brede strook onvruchtbare zandgrond, gedeeltelijke bedekt met heide (zoals o.a. de Lüneburger Heide). In dezelfde noord-zuid richting lopen enkele oerstroomdalen, 20 kilometer brede, vroeger uit veen bestaande stroken, die een gevolg van de ijstijd zijn. Dit waren vroeger de rivierbeddingen die het smeltwater van de ijskap afvoerden. Ze zijn nu slechts zichtbaar als iets lager liggende stroken in het landschap. Meer naar het zuiden dringt de Noordduitse Laagvlakte met diepe bochten het middelgebergte binnen, o.a. de Middenrijnse laagvlakte en de Saksische laagvlakte.

Het Duitse middelgebergte (200-1500 meter) vormt een natuurlijke scheiding tussen het noorden en het zuiden van de Bondsrepubliek en is geologisch een zeer gecompliceerd gebied. In het westen begint het bergland met een aantal ketens die door de Rijn vrijwel onder een rechte hoek worden doorsneden: Rijns Leisteengebergte, Eifel, Westerwald (tot 657 m hoog), overgaand in Rothaargebergte, Hunsrück en Taunus (hoogste punt: Grosse Feldberg 881 m), waarbij aansluiten de Vogelsberg (hoogste punt: Taufstein 772 m) en het Rhörgebergte (tot 950 m hoog). Verder naar het noorden ligt de Harz (hoogste punt: Brocken 1142 m), met ten westen daarvan het Weser Bergland en het Teutoburgerwoud (hoogste punt: Völmerstod 408 m) en ten noordoosten de Fläming. Ten oosten van de Rhön ligt het Thüringer Woud (hoogste punt: Grosser Beerberg 982 m) en ten zuidoosten daarvan vormt het Fichtelgebergte een knooppunt met het Ertsgebergte naar het noordoosten, het Oberpfalzerwoud-Bohemerwoud naar het zuidoosten en de Fränkische Alb naar het zuidwesten. De Fränkische Alb vormt geologisch één geheel met de Schwäbische Alb en beiden worden ten zuiden begrensd door de Donau.
In het hele middelgebergtegebied hebben rivieren diepe dalen uitgesneden in de bergketens. De Rijn is hierboven al genoemd en verder zijn nog te noemen de Main, de Moezel en de Neckar. De meeste dorpen en steden zijn in deze rivierdalen gebouwd en de hellingen zijn zeer geschikt voor wijnbouw.

De Alpen is een jonger gebergte dan de middelgebergten in Duitsland. Hierdoor zijn de toppen van de Alpen spitser dan die van b.v. het Zwarte Woud of het Erz-gebergte.
Ten zuiden van de Donau gaat het middelgebergte langzaam over in de Alpen. Het land stijgt daar geleidelijk en gaat over in het morenegebied van de Voor-Alpen, met een gemiddelde hoogte van 500 meter, een bosrijke omgeving met zowel heuvels als veel meren. In het uiterste zuiden ligt het vrij kleine Duitse aandeel in de Alpen dat tevens de grens vormt met Oostenrijk, de zogenaamde Kalkalpen.
Van west naar oost liggen hier de Allgäuer Alpen (hoogste punt: Nebelhorn 2224 meter), de Ammergauer Bergen, de Berchtesgadener Alpen (hoogste punt: Watzmann 2713 meter) en als hoogste het steile Wettersteingebergte met als hoogste punt van Duitsland de Zugspitze (2962 meter).

Cultuur & herkomst

Zoals in vele andere landen in Europa, had de cultuur van de Romeinen ook in Duitsland een grote invloed. Al was slechts het deel ten westen van de Rijn en ten zuiden van de Donau geruime tijd door de Romeinen bezet. Sinds de middeleeuwen kwamen er nieuwe impulsen uit Duitsland zelf, bijvoorbeeld door Albertus Mangus in de wijsbegeerte. 

Cinema

Al zolang als het medium "film" bestaat, bestaat de Duitse cinema, al sinds het einde van de 19e eeuw. De jaren na de Eerst Wereldoorlog vormde de hoogtijdagen van de Duitse cinema. De stomme films uit deze periode waren meestal expressionistische films. 

Literatuur

De geschreven Duitse literatuur bestaat sinds de 8e eeuw. Vaak ging het echter om vertalingen uit het Latijn of Frans of om korte verhalen. De eerste belangrijke Duitse roman is van 1668. Als de klassieke tijd van de Duitse literatuur gelden de jaren rond 1800 met Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller.

Taal

Het Duits is een West-Germaanse taal en de meestgesproken taal in de Europese Unie. Het Duitse taalgebied strekt zich uit van Zuid-Denemarken tot Noord-Italië en daarmee is het de taalkundige ruggengraat van Europa. Vanwege het belang van het Duits wordt de taal door veel mensen buiten Duitsland als tweede of derde taal gesproken. Naast Engels en Frans is het één van de drie belangrijke talen die in het voortgezet onderwijs onderwezen worden. 

Het Standaard-Duits is gebaseerd op het Oost-Midden-Duits, dat gesproken wordt rond Leipzig, Wittenberg en Dresden. Dat was de regio waar kerkhervormer Maarten Luther geboren werd. Toen hij de Bijbel naar de volkstaal wilde vertalen koos hij uit alle Duitse dialecten zijn eigen dialect. Sindsdien is dat dialect uitgegroeid tot het Standaard-Duits.

Het Duits is een cultuurtaal. Er zijn vele prachtige literaire werken in het Duits geschreven, van het Middeleeuwse Nibelungenlied tot het werk van Goethe en Heinrich Böll 
Duitstaligen noemen hun taal Die deutsche Sprache.

NederlandsDuits
HalloHallo
HoiTag
GoedendagGuten Tag
GoedemorgenGuten Morgen
GoedenavondGuten Abend
GoedenachtGuten Nacht
Hoe heet u?Wie heißt du?
Ik heet...Ich heiße...
Aangenaam kennis te makenAngenehm Sie kennen zu lernen
JaJa
NeeNein
AlstublieftBitte
BedanktDanke
Graag gedaanGern geschehen
Hoe gaat het?Wie geht es?
Goed, dank uEs geht mir gut, danke

 

Eten & drinken

De Duitsers houden van traditie en eten staat gelijk hieraan. Ze houden van lekker en goed eten & drinken. Duitsland is een land met veel uiteenlopende gerechten en tradities. Ze vinden de kwaliteit van hun eten dan ook heel belangrijk.

Typisch Duits

Er is maar weinig eten wat specifiek Duits is. Elke deelstaat heeft namelijk zijn eigen specialiteiten en ook zijn eigen eetgewoontes. Wat in heel Duitsland echter populair is, is de worst! De bekendste soorten zijn de Göttinger en de Regensburger braadworst. Wat ook heel populair is, is de De Thüringse roodworst, een bloedworst. De braadworst wordt gegrild en gekruid met marjolein. Dan is er ook nog de Berlijnse curryworst. Deze worst kunt u al voor heel weinig geld krijgen. Het wordt in stukjes gesneden, geserveerd op een stukje karton. Verder wordt het extra op smaak gemaakt met currysaus en kerriepoeder. Af en toe wordt de curryworst geserveerd op een broodje, met gebakken uitjes erbij, naast de currysaus en kruiden.

Drank

Zoals gezegd houden de Duitsers wel van een lekker drankje. ’s Avonds na het eten gebeurt het regelmatig dat ze nog even gezellig bij elkaar gaan zitten om nog even gezellig na te borrelen. Ook na een zakelijke afspraak in Duitsland wordt de zakenrelatie vaak meegenomen naar een café om de bespreking op een informele manier af te sluiten.

Bier is in Duitsland wel het meest populaire drankje. Een beroemde biersoort is natuurlijk het bockbier. Deze wordt bij de net zo beroemde bockworst gedronken. Duitsland kent een groot aantal bierbrouwerijen, zowel regionaal als lokaal. Daarnaast zijn er ook een anatal grote bierbrouwereijen die een landelijke afzet hebben. Enkele bekende Duitse biermerken zijn: Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. In de meeste cafés kunt u ook één van de vele locale biersoorten krijgen. Elke Duitser vindt zijn eigen biersoort uit de streek het beste. Er kunnen tussen de Duitsers dan ook pittige discussies over de beste biersoort ontstaan.

Naast bier is wijn ook een heel populaire drank in Duitsland. Duitsland heeft in totaal maar liefst 13 wijngebieden. Er zijn Duitse wijnen zijn die niet zo bekend zijn, maar Duitsland heeft ook een aantal heel populaire en goede wijnsoorten.

Typisch Duits zijn de specefieke wijnbars die je in Duitsland kunt vinden. Dit zijn de weinstuben. Naast het feit dat je hier terecht kan voor een lekker wijntje, kun je hier ook een eenvoudige, maar goede maaltijd krijgen en het is helemaal niet duur.

Weer & klimaat

In de wintermaanden kunt u op diverse plekken in Duitsland aan wintersport doen. Omdat de hoogtes van de bergen hier niet zo hoog zijn als in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland is de sneeuwzekerheid in Duitsland minder. Uitzondering vormt het uiterste zuiden van Beieren, waar de Alpen beginnen en er op hoogtes tot bijna drieduizend meter uitstekende skigebieden te vinden zijn. Een zeer bekende wintersportplaats in dit gebied is het bijna tegen Zwitserland aan gelegen Garmisch-Partenkirchen waar op Nieuwjaarsdag het traditionele schansspringen door miljoenen televisiekijkers gevolgd wordt.

Nederlanders zijn ook vooral te vinden in Sauerland en dan met name in plaatsen als Winterberg en Willingen. De belangrijkste reden dat hier veel landgenoten te vinden zijn is de korte afstand tot Nederland. Binnen enkele uren staat u op de latten, mits er sneeuw ligt uiteraard. Wintersport in Duitsland is daarom ideaal als u slechts twee of drie dagen weg kunt.

Niet alleen wintersporters genieten van een witte laag, ook het verkeer van Duitsland krijgt regelmatig te maken met winterse omstandigheden. Omdat Duitsland net iets koeler is dan ons eigen kikkerlandje is de kans op sneeuw en ijzel een stuk groter dan bij ons. Elk jaar ziet u op televisie en internet beelden voorbij komen van honderden kilometers file en een groot aantal verkeersongevallen op de Duitse snelwegen als gevolg van flinke winterse buien die het verkeer compleet ontregelen. Niet voor niets is er in Duitsland tegenwoordig de plicht om met winterbanden te rijden als er winterse weersomstandigheden zijn. Uw grip en remweg verbeteren een heel stuk ten opzichte van zomerbanden of de zogenaamde 'all season' banden.

Beieren

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari2-521731-60
Februari4-431531-60
Maart8-141531-60
April13351631-60
Mei18761761-100
Juni2110717101-200
Juli2312815101-200
Augustus2212716101-200
September19961261-100
Oktober14541231-60
November7021531-60
December3-421731-60

Harz

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari1-411661-100
Februari3-231461-100
Maart8-141531-60
April13551531-60
Mei18871661-100
Juni221271561-100
Juli241371461-100
Augustus231371461-100
September191051531-60
Oktober14631331-60
November7221531-60
December3-211661-100

Sauerland

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari1-411661-100
Februari3-231361-100
Maart8-141531-60
April13551531-60
Mei18871661-100
Juni211271561-100
Juli231371461-100
Augustus231361461-100
September201051331-60
Oktober14631331-60
November7221531-60
December3-211661-100

Willingen

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari1-411661-100
Februari3-231361-100
Maart8-141531-60
April13551531-60
Mei18871661-100
Juni211271561-100
Juli231371461-100
Augustus231371461-100
September201051331-60
Oktober14631331-60
November7221531-60
December3-211661-100

Winterberg

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari1-411661-100
Februari3-231361-100
Maart8-141531-60
April13551531-60
Mei18871661-100
Juni211271561-100
Juli231371461-100
Augustus231371461-100
September201051331-60
Oktober14631331-60
November7221531-60
December3-211661-100

Zwarte Woud

MaandMax. temp.Min. Temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari3-321731-60
Februari5-231431-60
Maart9141531-60
April14451631-60
Mei18861761-100
Juni211171561-100
Juli241381461-100
Augustus231271461-100
September20961231-60
Oktober14541231-60
November8121531-60
December4-221531-60

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Duitsland dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort óf een geldige nationale identiteitskaart.

Geldzaken

Banken

Door heel Duitsland zijn genoeg banken te vinden. 

Creditcards

Geld opnemen met een creditcard is niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.

Fooien

Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Het is gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Geef voor een uitstekende dienstverlenging een fooi van 5-10%. Bij taxichauffeursr kunt u het bedrag afronden.

Pinautomaten

Duitsland heeft voldoende pinautomaten. Let op! Geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis; steeds meer banken brengen onafhankelijk van het opgenomen bedrag kosten in rekening to wel € 8,- per transactie. Als er kosten in rekening gebracht worden, hoort dat op het geldautomaat aangegeven te worden, echter slechts enkele banken vermelden de exacte kosten voordat de pincode is ingevoerd. 

Valuta

In Duitsland betaald u met de Euro.

Gezondheid & vaccinaties

Heb ik vaccinaties nodig voor Duitsland?

Vaccinaties Duitsland zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. De enige infectieziekte in Duitsland die een gezondheidsrisico voor reizigers kan vormen is FSME / teken encefalitis. Deze ziekte komt voor in beboste gebieden in Duitsland. 

U loopt het meeste risico op teken encefalitis als u in de periode maart tot en met november langer dan vier weken gaat wandelen of kamperen in de Duitse natuur. Teken encefalitis is een erngstige ziekte die een hersenontsteking kan veroorzaken.

U kunt hierdoor uiteindelijk verlamd raken. De teken encefalitis vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze ziekte. Neem het zekere voor het onzekere en laat u vaccineren tegen teken encefalitis. 

Wanneer u Duitsland combineert met een andere reisbestemming, heeft u mogelijk wel vaccinaties nodig voor de andere bestemming. 

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook ’s avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Loop ik risico op malaria in Duitsland?

Nee. De muggen in Duitsland verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Duitsland zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wilt u tijdens uw verblijf in Duitsland toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik een mugwerend middel met DEET;
 • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Duitsland?

In Duitsland zijn er verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne te zorgen.

Verkeer

Bereid u goed voor op het moment dat u met de auto op vakantie gaat! Hier vindt u alle praktische informatie terug over route en verkeer in Duitsland. 

Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Op uw reis naar Duitsland, kunt u te maken krijgen met de zogeheten "Umweltzones". Deze speciale milieuzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te bevorderen. Het inrijden van zo'n gebied is alleen mogelijk mits u in het bezit bent van een speciale milieustikker. Deze stickers zijn online aan te vragen, bij de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren of in Duitsland bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations. Meer informatie over waar u de sticker nodig heeft en welke sticker u nodig heeft vindt u hier.

Wegennet

Duitsland heeft een uitstekend netwerk van snelwegen (Autobahn) welke goed onderhouden worden. Tevens is er een goed net van Bundesstrassen (twee- of vierbaans). Alleen op het dun bevolkte platteland en in de bos- en berggebieden vindt u onverharde wegen. 

Tol

De wegen in Duitsland zijn tolvrij. Vanaf 2019 staat het echter op de planning om tol te gaan heffen, ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. De daadwerkelijke invoeren van het plan om tol te heffen, is op dit moment nog onzeker. 

Verkeersdrukte

Drukke wegen

Tijdens de winterperiode is het met sneeuw vaak erg druk op de wegen naar de skigebieden in het Sauerland, met name op de volgende trajecten:
•    A445 | Werl - Bestwig
•    B480 | Brilon - Winterberg - Bad Berleburg
•    B251 | Brilon - Willingen - Korbach
•    A46 | Meschede - aansluiting met de B7

Piekuren
In de winterperiode zijn er altijd piekuren waar het verstandig is om rekening mee te houden. Op deze wijze kunt u files voorkomen:

 • Richting wintersportgebieden
  vrijdag van 13:00 - 20:00 uur
  zaterdag van 09:00 - 15:00 uur
 • Vanuit wintersportgebieden
  zaterdag van 11:00 - 18:00 uur
  zondag van 14:00 - 20:00 uur

Verkeersinformatie

Voor Duitstalige verkeersinformatie kunt u terecht bij de Westdeutsche Rundfunk via telefoonnummer 0221 - 1680 3050. De DeutschlandFunk (DLF) zendt 24 uur per dag landelijke verkeersinformatie uit, op elk heel uur na de nieuwsuitzendingen. Meer informatie over de juiste frequentie vindt u hier.

Winterbanden

Indien de winterse omstandigheden dat vereisen, dan is het gebruik van winterbanden verplicht in Duitsland. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's. Onder winterse omstandigheden verstaat men: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Voor de Duitse wet worden banden (ook vierseizoenenbanden, "all-season-banden") met de aanduiding M+S en/of een sneeuvloksymbool als winterband beschouwd. Als een bestuurder bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeert deze een beote, maar als de bestuurder bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, is de boete dubbel zo hoog.

Bent u van plan om in 2018 nieuwe winterbanden aan te schaffen? Kies dan banden waar een alpinesymbool (bergpictogram met sneeuwvlok) op staat. In Duitsland gelden banden die na 31 december 2017 worden gefabriceerd, namelijk alleen als winterbanden als er een alpinesymbool op staat. Heeft u winterbanden waarop alleen het M+S symbool staat, kunt u deze ook na 1 januari 2018 blijven gebruiken, zolang deze maar voor 2018 gefabriceerd zijn. 

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan in Duitsland. In bergachtige gebieden kan het bij winterse omstandigheden verplicht zijn,als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De maximum snelheid bij gebruik van sneeuwkettingen ins 50 km/h. De kunstoffen sneeuwkettingen worden alleen toegestaan mits deze aan de wettelijke eisen voldoen.

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek: het is verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of ongeval is het verplicht deze achter de auto te plaatsen;
 • Veiligheidshesje: het is verplicht om een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Er wortd geadviseerd voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen;
 • Verbanddos: het is verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto;
 • De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in auto's met een Duits kenteken, echter adviseren wij u de lokale regels te handteren uit veiligheidsoverwegingen of om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Bijzonderheden

 • Indien de winterse omstandigheden het vereisen, is het gebruik van antivries in de ruitenwisservloeistof verplicht;
 • Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder van een auto om ervoor te zorgen dat de vereiste winteruitrusting aanwezig is. 

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Duitsland in Nederland

Duitse Ambassade
Groot Hertoginnelaan 18-20
2517EG Den Haag
Telefoon: 070 - 342 0600
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 09:00 - 16:30 uur en vrijdag van 09:00 - 15:00 uur (niet voor consulaire zaken)

Duitse Consulaat
Honthortstraat 36-38
1071DG Amsterdam
Telefoon: 020 - 574 7700
Openingstijden: 08:30 - 11:30 uur (alleen op afspraak)

Internet

Alle luchthavens, treinstations bieden wifi, evenals veel restaurans, bars en hotels. In de hotels is wifi vaak gratis. Duitsland heeft een 4G-netwerk.

Nederlandse Ambassade en Consulaten in Duitsland

Nederlandse Ambassade
Klsoterstrasse 50
10179 Berlijn
Telefoon: 0049 - 3020 9560
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09:00 - 12:30 uur (consulaire afdeling, op afspraaki)

Telefoneren

Het internationale toegangsnummer voor Duitsland is 49. Vanauit Nederland naar Duitsland belt u oo - 49 - netnummer zonder nul - abonneenummer. Vanuit Duitsland naar Nederland belt u 00 -31 - netnummer zonder nul - abonneenummer. 

De Nederlandse mobiele telefoon is bruikbaar. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Duitsland en Nederland. Duitsland valt tijdens de winterperiode in tijdzone UTC+1 en in de zomerperiode in tijdzone UTC+2.

Voltage

U heeft geen reisstekker nodig in Duitsland, als u in Nederland woont. De netspanning is 230 volt.