Algemene informatie over Zwitserland

Zwitserland..een prachtig land wat met name bekend staat om zijn indrukwekkende berglandschap, de Alpen, wintersport en om de vele blauwe meren die het land kent. De grootste meren die in het land liggen zijn het Bodenmeer, het Meer van Genève en het Meer van Neuchâtel.  Wintersport vindt er het hele jaar door plaats vanwege de eeuwige sneeuw! Zo komen in Zwitserland o.a. de volgende wintersporten voor: skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen, schansspringen en curling.  Het land ketn ca. 200 wintersportgebieden met vele pistes en hotels. Verder staat het land nog bekend om zijn chocolade, kaasfondue, Zwitserse horloges en zakmessen.

Ligging

Zwitersland is een land gelegen in Europa. Het grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. 

Geschiedenis

De oprichting van de moderne staat Zwitserland stamt uit het jaar 1848. Voor die tijd bestond Zwitserland uit een los bondgenootschap tussen onafhankelijke kantons. In 1848 kreeg Zwitserland een moderne grondwet, die van de statenbond een federatieve bondsstaat maakte. Een centrale regering nam op bepaalde gebieden zoals de buitenlandse en financiële politiek de taken van de kantons over. De grondwet had als doel, de verschillende belangen van de afzonderlijke kantons met de algemene belangen van de bondsstaat te combineren.

Landschap & bevolking

Bevolking

In Zwitserland wonen ca. 8 miljoen mensen. De veeltaligheid, de stijgende gemiddelde leeftijd en het grote percentage buitenlanders binnen de totale bevolking kenmerken de bevolkingsontwikkeling in Zwitserland. Van de ongeveer 8 miljoen inwoners heeft meer dan 22,7% geen Zwitserse pas. De gemiddelde leeftijd stijgt, omdat de mensen langer leven en minder kinderen hebben. 

Nationale Parken

Nationale parken helpen mee de natuurlijke omgeving of landschappen van buitengewone schoonheid te behouden en te verbeteren. De 18 geëxploiteerde parken, of die in oprichting zijn, beslaan totaal 610.900 hectaren, ofwel 6109 vierkante kilometer. Dit komt overeen met 14,8% van het oppervlak van Zwitserland.

Natuur

De natuur in Zwitserland is betoverend mooi en verrassend genoeg nog niet ontdekt door het massatoerisme. Wellicht door het ontbreken van een zee, of door de hogere prijzen. Toch zijn de Alpen in Zwitserland een ideale bestemming voor een wandel- of fietsvakantie. Een overzicht van de mooiste plekken in Zwitserland voor een natuurvakantie!

De Zwitserse Alpen beslaan een groot deel van Zwitserland, waarbij de hoogste bergtoppen in het zuiden en oosten te vinden zijn. In het noorden en midden is Zwitserland heuvelachtig en dichter bevolkt. De hoogste toppen vind je in Wallis. Bekende bergen zijn de Matterhorn en de Dufourspitze in Wallis en de Eiger en Jungfrau in de Berner Alpen. 

Cultuur & herkomst

Ambacht en kunstnijverheid

Een alpenhoorn bouwen, hout- en maskersnijden, silhouetknippen, sgraffitokunst, horloges maken, houtskool branden, weven, klokgieten, touwmaken: al deze ambachten worden nog beoefend in Zwitserland. Om naar te kijken of zelf te beoefenen, bijvoorbeeld in het Zwitserse Openluchtmuseum Ballenberg in het Berner Oberland. Het museum is gevestigd op een groot bosachtig terrein en geeft een compleet overzicht van de landelijke bouw- en wooncultuur in heel Zwitserland door de eeuwen heen.

Muziek en dans

Hét nationale muziekinstrument van Zwitserland is natuurlijk de alpenhoorn. Een communicatiemiddel uit vroeger dagen, zogezegd het mobieltje van de Alpen. De alpenherders hebben met de alpenhoorn de koeien bijeengedreven en ze gekalmeerd. De vijftien natuurtonen van de hoorn raken een gevoelige snaar bij mensen, maar dat geldt ook voor de dieren. Op ieder jodel- of alpenfeest en op dorpsfeesten wordt er op de alpenhoorn geblazen. Veel blazers oefenen bovendien in de vrije natuur, dus wie weet word je tijdens een wandeling getrakteerd op een gratis concert. Een ander muzikaal fenomeen is het jodelen. Naast vrolijke deuntjes brengen jodelkoren, doorgaans gestoken in fraaie klederdracht, het zogenaamde Naturjodeln ten gehore, de oorspronkelijkste vorm van jodelen, gezongen melodieën zonder tekst. Zomerse alpenfeesten zijn bij uitstek de plek, waar je alpenhoorblazers en jodelaars kunt bewonderen en waar folkloregroepen het danspodium betreden. En waar vendelzwaaiers hun vlaggen in sierlijke zwaaien door de lucht laten vliegen.

Religie

Het grootste deel van de Zwitserse bevolking is christelijk. Ca. 38% is rooms-katholiek en 27% protestants. Maar in Zwitserland zijn ook vele andere religies vertegenwoordigd waaronder 5% moslims, 0,5% boeddhisten en 0,3% joden. Duidelijk gestegen is het aantal mensen dat niet religieus is, namelijk 21,4%.

Volkssporten

Ooit gehoord van Schwingen? Het heeft niets met dansen te maken, maar het is wel de populairste volkssport van Zwitserland. Worstelen, een soort Alpenjudo, daar lijkt het op. Beoefend op zo ongeveer elk Alpenfeest in de zomer door stoere boerenzonen in een ring van zaagmeel. De worstelaars dragen over hun broek een Schwingerhose, waar de beide kemphanen aan sjorren en trekken om de tegenstander uit zijn evenwicht te brengen om die uiteindelijk op beide schouders in het zaagmeel te werpen. Hornussen, ook iets bijzonders. Niemand gaat op de horens, overigens. Het is een teamsport, waarbij de “Nouss” – een kunststof schijf – wordt afgeslagen en in het veld door middel van het omhooggooien van houten borden door de tegenpartij opgevangen moet worden. Een sport die overeenkomsten vertoont met golf en honkbal. Steinstossen is alleen weggelegd voor de sterksten: met zware stenen om het verst werpen.

 

Taal

De taal die gesproken wordt in Zwitserland noemt men ook wel het "Zwitserduits". De gesproken taal is over het algemeen niet wederzijds verstaandbaar met het standaard Duits. De meeste Zwitsers verstaan uiteraard wel het standaard Duits. 

Het Zwitersduits is niet erkend als officiële taal, maar wordt desondanks toch gesproken door zo'n 4,5 miljoen sprekers, waarvan Zwitserduits de moedertaal is. De eigen benaming van de sprekers is het "Schwyzerdütsch" of voluit "Di Schwyzerdütsche Sproch". 

Het alfabet wat gebruikt wordt in het Zwitserduits is het Romeins (Latijns) en kent dus net als het Nederlandse alfabet, 26 letters. 

De taalfamilie waaruit het Zwitsersduits is voortgekomen:

 • Indo-Europees
  • Germaans
   • West-Germaans
    • Zwitserduits

De Zwitserduitse taal is sterk verwant aan het Duits, Luxemburgs, Jiddisch, Engels, Nederlands, Nedersaksisch, Fries, Limburgs, Schots en Afrikaans. In mindere mate is de taal ook verwant aan het Deens, Zweeds, Ijslands, Faeröers, Noors en Gotisch.

NederlandsZwitserduits
HalloHallo
HoiHoi
GoedendagGrüezi
GoedemorgenGuete Morge
GoedenavondGuete-n-obig
GoedenachtGuet Nacht
Hoe heet u?Wie hessie Sie? | Wie heissisch Du?
Ik heet...Ich heisse
Aangenaam kennis te makenEs freut mich, Sie/Dich kennez'lehre
JaJo
NeeNei
AlstublieftBitte
BedanktDanke
Graag gedaanBitteschön
Hoe gaat het?Wie goht's Ene/Dir?
Goed, dank uMer gohts guet, danke

 

Eten & drinken

Zwitserland heeft in feite geen nationale keuken. De regionale verscheidenheid is groot, mede bepaald door invloeden uit de omringende landen. Dus bij fondue en rösti houdt het niet op. Elk kanton, soms zelfs elk dal, heeft zijn eigen specialiteiten. Die komen vaak ter tafel op lokale feesten, dus dat is een prima gelegenheid om er kennis mee te maken. Of u bezoekt de fabriek waar het product gemaakt wordt, bijvoorbeeld absint en Tête de Moine-kaas in de Zwitserse Jura, chocolade bij Cailler in het kanton Fribourg, koekjes bij biscuitspecialist Kambly in het Emmental. Het agrarische leven van alledag maakt u aan den lijve mee door op stap te gaan met een wijnboer aan het Meer van Genève of te helpen bij het kaasmaken op de alp. 

Weer & klimaat

Om het klimaat vast te stellen, wordt er gebruik gemaakt van het Köppen-systeem. Volgens dit systeem, valt het klimaat in Zwitserland onder te verdelen in 4 soorten. De hoogste gebieden van het land, worden gekwalificeerd met een hooggebergteklimaat. De middelhoge gebieden krijgen een koud landklimaat en de lager gelegen delen (met name het noord-westen) heeft een gematigd landklimaat. Het vierde klimaat wat Zwitserland rijk is, is het mediterraan klimaat, ofwel een warm zeeklimaat met wilde winters en warme zomers. Dit klimaat vindt u alleen in het uiterste puntje van Ticino (Lugano/Chiasso).

Winters in Zwitersland

Zwitserland staat bekend als een uitermate geschikte wintersport bestemming. In de hoge berggebieden (2000-2500 meter) is het regelmatig uitgesproken guur. In de winterperiode valt er in de Alpen en de Jura vrijwel het hele etmaal redelijk wat sneeuw. Vinden er zware depressies plaats in de winter? Dan kunnener zelfs tientallen centimeters sneeuw op een dag vallen! Dit houdt in dat de grote wintersportgebieden in Zwitserland honder procent sneeuwzekerheid hebben in de periode van december t/m april. Houdt er echter wel rekening mee, dat de zware sneeuwval ook kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Soms zelfs te onveilig om te wintersporten. Indien er bovenop een oude sneeuwlaag een vers pak nieuwe sneeuw valt, neemt de kans op lawines toe. Dit maakt met name het off-piste skiën zeer risicovol.

MaandMax. temp.Min. temp.Zonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.
Januari1-421561-100
Februari4-231461-100
Maart9041561-100
April14351661-100
Mei198618101-200
Juni2211717101-200
Juli2414718101-200
Augustus2313619101-200
September201051461-100
Oktober13531261-100
November7121561-100
December3-211461-100

 

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Zwitserland dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige nationale identiteitskaart.

Geldzaken

Banken

Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. 

Fooien

Bedieningsgeld is bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Pinnen & Pinautomaten

Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden.  

Zwitserland heeft voldoende pinautomaten.

Valuta

In Zwitserland betaald u met de Zwitserse Frank (CHF). Meestal worden er ook Euro's geaccepteerd (vooral bankbiljetten, geen muntgeld). Doorgaans tegen een iets ongunstiger koers.

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties Zwitserland zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. De enige infectieziekte in Zwitserland die een gezondheidsrisico voor reizigers kan vormen is de FSME / teken encefalitis. Deze ziekte komt voor in beboste gebieden in Zwitserland.

U loopt het meeste risico op teken encefalities als u in de periode van maart tot en met november langer dan vier weken gaat wandelen of kamperen in de Zwitserse natuur. Teken encefalitis is een ernstige ziekte die een hesenontsteking kan veroorzaken. U kunt hierdoor uiteindelijk verlamd raken. De teken encefalitis vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze ziekte. Neem het zekere voor het onzekere en laat u vaccineren tegen teken encefalitis. 

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook ’s avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Loop ik risico op malaria in Zwitserland?

Nee. De muggen in Zwitserland verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Zwitserland zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wil u tijdens uw verblijf in Zwitserland toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik een mugwerend middel met DEET;
 • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Zwitserland?

In Zwitserland zijn er verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne te zorgen.

Verkeer

Bereid u goed voor op het moment dat u met de auto op vakantie gaat! Hier vindt u alle praktische informatie terug over route en verkeer in Zwitserland

Tolvignet

Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet vereist. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-La-Scheratunnel.

Tolvignet

 • De tolvignet-plicht geldt voor alle auto's en motoren met een maximaal toegestaan gewicht tot 3500 kilo;
 • Maakt u gebruik van een aanghanger (met een totaalgewicht tot 3500 kilo)? Let er dan op dat hiervoor een apart vignet aangeschaft dient te worden. Ook voor de combinatie auto en caravan zijn er dus 2 vignetten noodzakelijk. Gebruikt u een aanhanger bij een motor? Dan is deze vrijgesteld;
 • Het aangeschafte tolvignet is een heel kalenderjaar geldig. Met inbegrip van de december maand eraan voorafgaand en de januari maand erna. Vignetten met een opdruk voor 2018 zijn dus geldig vanaf 01 december 2017 t/m 31 januari 2019;
 • Heeft u een voertuig zwaarder dan 3500 kilo? (denk hierbij aan zware campers). Dan moet er een zogenoemde "Schwerverkehrsabgabe" betaald worden. U kunt zich hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. Gaat u langs een onbemande grensovergang? Dan staan hier borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het te betalen bedrag, is afhankelijk van uw verblijfsduur in Zwitserland;

Bevestiging vignet

 • Het tolvignet dient aan linker binnenzijde van de voorruit geplaatst te worden;
 • Op de motor, dient het vignet goed zichtbaar te zijn. Dit kunt u doen door het vignet te plakken op de tank, de kuip of het windscherm;
 • Beschadigde vignetten zijn ongeldig;
 • Bij aanhangers zonder voorruit moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger geopend moet of het dekzeil verwijderd;
 • Heeft u al eerder een Zwitsers tolvignet op de voorruit geplakt? Zorg er dan voor dat u deze verwijderd alvorens u een nieuw vignet plaatst.

Verkrijgbaarheid

 • U kunt het vignet aanschaffen aan de Zwitserse grens en bij alle postkantoren en tankstations in Zwitserland. Het vignet kost CHF 40;
 • Indien u het vignet bij de Zwitserse grens aanschaft, kunt u deze ook afrekenen met Euro's (alleen biljetten, geen munten). Houdt er rekening mee, dat u het wisselgeld in Francs terug krijgt en dat de wisselkoers erg ongunstig is. Wij raden u aan om het vignet te betalen met een creditcard of betaalpas of deze voor vertrek in Nederland aan te schaffen;
 • In Nederland kunt u het vignet gemakkelijk aanschaffen in een van de ANWB-winkels voor een bedrag van € 36,50 of deze online te bestellen via de ANWB voor € 39,45 (incluisef verzendkosten).

Wegennet

Zwitserland heeft een uitstekend wegennet van snelwegen met diverse viaducten en tunnels die het verkeer over de Alpen brengen. De kwaliteit van het wegdek is uitstekend, maar veel passen zijn langdurig gesloten wegens sneeuwval. Er zijn dan goed aangegeven omleidingsroutes. Het rijden in de bergen vereist wel enige ervaring, zeker wanneer u met een caravan reist. Vrijwel alle bergwegen zijn voorzien van vangrails. Langs smallere wegen zijn uitwijkplaatsen. In enkele gevallen is het mogelijk de auto op de trein te zetten en via een spoortunnel de andere kant te bereiken.

Verkeersdrukte

Drukke wegen / knelpunten

 • A1 Winterthur – Zürich – Bern, tussen Önsingen en Aarau, bij knp. Brüttisellen, bij knp. Limmattal, bij knp. Wiggertal en bij knp Härkingen.
 • A1/A6/A12: knelpunt bij Bern.
 • A1/A3: knelpunt bij Zürich.
 • A1/A9: knelpunt bij Lausanne.
 • A2 Basel - Luzern - Gotthard - Chiasso: knelpunten tussen de Belchentunnel en knooppunt Wiggertal, voor de St. Gotthardtunnel aan beide zijden en bij Chiasso.
 • A13 St. Margrethen - Sargans - Bellinzona: knelpunten bij St. Margrethen, bij Chur en aan beide zijden van de San Bernardinotunnel.
 • A13/H13 Bellinzona - Locarno: van april tot september.

Drukke grensovergangen

 • Met Duitsland: Basel, Thayngen/Schaffhausen, Konstanz/Kreuzlingen.
 • Met Oostenrijk: St. Margrethen, Au.
 • Met Italië: Chiasso.
 • Met Frankrijk: Bardonnex/Genève.

Drukke dagen

 • Vertraging voor de Sint Gotthardtunnel niet te vermijden. Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend door vertrekkend verkeer, op zondag is het druk door terugkerend verkeer. Om te voorkomen dat u in de 17 kilometer lange tunnel komt stil te staan, wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld. 

Verkeersinformatie

Voor Duitstalige verkeersinformatie kunt u terecht op de radio. Door SRF-1 wordt er verkeersinformatie uitgezonden. De frequenties zijn te vinden op de borden langs de weg. Rond de Sint-Gotthardtunnel, Duitstalig: via DRS-1 op 88.4 FM, RS|1 (Italiaans) op 89,4 FM en Central (Zwitserduits) op 101.8 FM. Wilt u de informatie liever via de telefoon opvragen? Dan kunt u terecht bij Touring Club Suisse (TCS). Zij verstrekken Engels-, Duits- en Franstalige verkeersinformatie via telefoonnummer 0900 - 57 12 34 (alleen te gebruiken met een vaste telefoon).

Winterbanden

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Zwitserland, maar als een bestuurder bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert (omdat de banden onvoldoende grip hebben op het wegdek), riskeert deze een boete. Als een bestuurder op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat deze bestuurder (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat deze het verkeer onnodig in gevaar heeft gebracht. Let op! In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Het wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Soms is het blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' voorzien van een onderbord met de tekst '4 x 4 ausgenommen' dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving. Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kan een bestuurder toch een boete krijgen als deze op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat de banden onvoldoende grip hebben op het wegdek). Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h. Kunststof sneeuwkettingen worden toegestaan mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek: het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. De gevarendriehoek moet voor de bestuurder binnen handbereik worden bewaard (dus niet in de kofferbak). Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op auto(snel)wegen ten minste 100 meter en op overige wegen ten minste 50 meter achter het voertuig worden geplaatst. De gevarendriehoek moet worden gebruikt als het voertuig niet goed zichtbaar is voor het overige verkeer vanwege zijn positie, omdat het voertuig geen alarmlichten heeft of de alarmlichten niet werken, omdat het zicht slecht is of 's nachts omdat er geen openbare verlichting aanwezig is.
 • Een veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn niet verplicht.

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Zwitserland in Nederland

Ambassade van de Zwitserse Bondsstaat
Lange Voorhout 42
2514EE 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 364 2831/2
Fax: 070 - 356 1238
E-mail: hay.vertretung@eda.admin.ch
Website: www.eda.admin.ch/denhaag 

Consulaat bij de Zwitserse Bondsstaat
De Lairessestraat 97
1071NX Amsterdam
Telefoon: 020 - 717 3416
Fax: 020 - 470 2237
E-mail: amsterdam@honrep.ch
Website: www.eda.admin.ch/benelux

Consulaat bij de Zwitserse Bondsstaat
Rottebandreef 34
2661JK Bergschenhoek
Telefoon: 010 - 521 7519
Fax: 010 - 521 0787
E-mail: rotterdam@honrep.ch

Internet

In Zwitersland is er een goed 4G-netwerken. Bijna alle luchthavens bieden wifi, evenals veel hotels, restaurants en bars. 

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Zwitserland

Nederlandse Ambassade in Bern
Seftigenstrasse 7
3000 Bern 14
Telefoon: 0041 - 323 508700 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
Website

Reistijd

Voor een goede wintersport is de periode januari t/m maart de beste reistijd. 

Telefoneren

Het internationaal toegangsnummer voor Zwitersland is 41. Vanuti Nederland naar Zwitserland toe belt u oo - 41 - netnummer zonder nul - abonneenummer. Vanuit Zwitersland naar Nederland belt u 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer. 

De Nederlandse mobiele telefoon is bruikbaa. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Zwitserland en Nederland. Zwitserland valt in de winterperiode in de tijdzone UTC+1 en in de zomerperiode in de tijdzone UTC+2.

Voltage

In Zwitserland worden de stopcontacten van het type J gebruikt. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 Hz. Indien u in Nederland woont, dan heeft u voor Zwitersland een reisstekker nodig.