Algemene informatie over Oostenrijk

Oostenrijk is een bondsrepubliek en ligt in het centrum van Europa. Het land is ongeveer tweemaal zo groot qua oppervlakte als Nederland en heeft landgrenzen met Zwitserland en Lichtenstein in het westen, Hongarije in het Oosten, Slovenië en Italië in het zuiden en Duitsland, Tsjechië en Slowakije in het noorden. Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft een oppervlakte van ca. 83.871km², waarvan slechts 32% onder de 500 meter ligt. De hoofdstad is Wenen, dat ook met afstand de grootste stad van het land is. De geschiedenis van Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het huidige Oostenrijk is een overblijfsel van het Keizerrijk Oostenrijk, dat in de 19e eeuw tot de Europese grote mogendheden behoorde. Het land was van 1867 tot 1918 onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en na de kortstondige Republiek Duits-Oostenrijk ontstond in 1919 de Eerste Oostenrijkse Republiek. Na de Duitse Anschluss en de bezetting door de geallieerden in de periode daarna, werd in 1955 Oostenrijk middels het Oostenrijks Staatsverdrag weer zelfstandig en werd de Tweede Oostenrijkse Republiek gevestigd. Staatkundig gezien is Oostenrijk een federale parlementaire republiek met negen deelstaten. Het staatshoofd is de Bondspresident, de Bondskanselier en het regeringshoofd. Oostenrijk is lid van de Europese Unie, de verenigde Naties en een groot aantal andere internationale organisaties.

Landschap & bevolking

Bevolking
Het Oostenrijkse volk is ontstaan uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren e.a. Oostenrijk heeft in 2014 8.223.062 inwoners en een bevolkingsdichtheid van ongeveer 98 inwoners per km². Het grootste deel (68%) van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen met 1,7 miljoen inwoners woont zelfs ruim 20% van de totale bevolking. Meer dan 100.000 inwoners tellen de steden Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck. De ontvolking van het platteland gaat in een hoog tempo. Met name de jongeren trekken weg naar de grote steden vanwege de industriële ontwikkeling en het toerisme. Een baan is daar makkelijker te vinden dan op het platteland. De huidige groei van de bevolking wordt vooral veroorzaakt door een positief migratieoverschot en pas op de tweede plaats door geboorteoverschot. De bevolkingsgroei was in 2014 nagenoeg nihil (0,01%).

Natuur
Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg is de Grossglockner, bijna 3800 meter. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Oost-Alpen. Naar het oosten daalt het gebergte af naar heuvelland van het Wienerwalk en naar de laagvlakte. Het Alpenvoorland loopt van de noordrand van de Alpen tot bij de hoofdstad Wenen. Het is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen. Oost-Oostenrijk bestaat uit vlakten en heuvelland. Onder invloed van het weer en de flora en fauna eroderen de Alpen en ontstaat er een landschap met hoge pieken en diepe dalen. Sneeuwlawines zijn een elk jaar terugkerend fenomeen en kosten de nodige slachtoffers. ’s Winters en in het voorjaar als de sneeuw gaat smelten, is de kans op sneeuwlawines het grootst. Gletsjers zijn traag stromende ijs- en sneeuwrivieren. De snelheid waarmee gletsjers zich kunnen voortbewegen bedraagt in de Alpen 30 tot 150 meter per jaar. Oostenrijk telt ongeveer 2000 Alpengletsjers. De belangrijkste rivier van Oostenrijk ,de Donau, stroomt ongeveer 350 kilometer over Oostenrijkse bodem. Oostenrijk telt ongeveer 90 meren. Vooral het stroomgebied van de Traun is rijk aan meren, o.a. de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk.

Cultuur & herkomst

Geloof
Van de bevolking is ruim 78% Rooms-Katholiek, ongeveer 5% is protestants (voornamelijk luthers) en ongeveer 8,6% is onkerkelijk. De Rooms-Katholieke kerk is verdeeld in twee kerkprovincies: het aartsbisdom Salzburg met vier bisdommen en het aartsbisdom Wenen met drie bisdommen. In 1925 sloten de luthersen en gereformeerden zich aaneen tot de Evangelische Kirche Augsburgischen und Helvetischen Bekenntnises in Oesterreich met aan het hoofd ervan een bisschop. De nieuwe Protestantenweg van 1961 verleende aan de Evangelische Kirche volledige autonomie en de garantie van financiële steun door de staat. Ook de out-katholieken hebben een bisschop in Wenen. De Joodse gemeenschap, in 1938 nog 180.000 zielen, leeft voornamelijk in Wenen en is geslonken tot ongeveer 10.000. Onder de migranten natuurlijk veel moslims en leden van Oost-Europese orthodoxe kerken.

Taal

Ongeveer 88,6% van de Oostenrijkse bevolking gebruikt het Duits als moedertaal en het Duits is tevens in het hele land de officiële taal. Daarnaast spreekt 2,3% Turks, 2,2% Servisch en 1,6% Kroatisch. Het Kroatisch is samen met het Hongaars en Duits, een officiële taal in Burgenland. In Karinthië is daarnaast ook het Sloveens een extra officiële taal.

NederlandsDuits
HalloHallo
GoedemorgenGüten Morgen
Tot ziensAuf Wiederschauen | tschüss | tschau | bis später
Alstublieft (in vraagvorm)Bitte
Dank uDanke | Danke schön | Vielen dank
JaJa | Jawohl
NeeNein
Nederlands (Hollands)Niederländisch
Nederlander (Hollanderi)Niederländer/-in
Kunt u Nederlands spreken?Können sie Niederländisch sprechen?
Kunt u Engels spreken?Können sie Englisch sprechen?
Ik weet het nietIch weiß nicht | Ich weiß es nicht
Ik heet...Mein name ist...
Hoe heet jij?Was ist ihr name?

 

Eten & drinken

De Oostenrijkse keuken is van oudsher een echte boerenkeuken. De keuken staat internationaal bekend vanwege de vele soorten nagerechten. De regionale keuken krijgt echter steeds meer bekendheid en waardering. Men denkt vaak dat de Oostenrijkse keuken gelijk staat aan de Weense keuken, dit is echter niet correct, de keukens kennen grote verschillen. De keuken kent vele Italiaanse, Hongaarse en Boheemse invloeden. 

Als tussendoortje of lunch wordt in Oostenrijk veelal brood met beleg genuttigd. Denk hierbij aan spek, kaassoorten, reuzel, worst en leverkaas. Ook worden kleine warme gerechten als goulash gegeten.

Hoewel vrij onbekend in Europa heeft Oostenrijk een grote wijncultuur. De belangrijkste wijngebieden zijn Wenen, Neder-Oostenrijk, Burgenland en Stiermarken. Oostenrijk mag tot de belangrijkste producenten van kwaliteitswijnen worden gerekend, iets wat ook tot uitdrukking komt in de gemiddelde prijs van een fles wijn in Oostenrijk.

In Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk, Sitermarken , Karinthië en Vorarlberg wordt veel most geproduceerd, het vergiste sap van appels en peren. Na afloop van de maaltijd wordt vaak Schnaps of Edelbrand geschonken, welke in Oostenrijk vaak van abrikozen, lijsterbessen, gentiaan of verschillende kruiden wordt gemaakt. Wanneer de drank gemaakt is in een privéstokerij, wordt deze vaak Hausbrand genoemd. In totaal zijn in Oostenrijk 20.000 privéstokerijen.

Weer & klimaat

Oostenrijk kent volgens het Köppen-systeem drie verschillende klimaten. Het hooggebergteklimaat   is met name terug te vinden in de hoogste gebieden van Tirol en Vorarlberg. De lagergelegen delen hebben een gematigd landklimaat. De overgangsgebieden tussen deze twee klimaatzones hebben een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers. Dat Oostenrijk een landklimaat heeft en vrijwel geen invloed heeft van de zee is te merken aan het grimmige karakter van het weer. Het weerbeeld kan binnen een dag omslaan met grote verschillen in tempartuur tot gevolg. Vooral de Alpengebieden zijn hier zeer vatbaar voor en zelfs per berg of zijde van een berg kunnen er grote verschillen voorkomen.

Zomer
De zomer in Oostenrijk zijn over het algemeen warmer dan in Nederland. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan op veel dagen aangenaam warm en vrij zonnig. Op hoogtes van 1800-2000 meter en hoger zijn zomerse temperaturen zeer zeldzaam. Er is een redelijke kans op neerslag, vooral in het zuiden en westen van Oostenrijk. In de berggebieden gaat regen vaak gepaard met onweer. De meeste regen valt aan de noordzijde van de Alpen waar de depressies vanaf de Noordzee en Atlantische Oceaan opgevangen worden.

Winter
De wintermaanden in Oostenrijk staan vrijwel geheel in het teken van de wintersport. Grote delen van het land zijn dan bedekt door een flinke laag sneeuw en dankzij de veelal uitstekende weercondities voor allerlei wintersporten is het land een van de populairste wintersportbestemmingen ter wereld. In de winter valt vrijwel alle vorm van neerslag in de vorm van sneeuw. De hoogste bergtoppen (boven ruim 3000 meter) hebben eeuwige sneeuw. Deze toppen zien het hele jaar door wit van de sneeuw.

Kaprun
Het dorp Kaprun ligt in het district Zell am See in de deelstaat van Salzburg. Het gebied ligt op zo’n 786 meter hoogte. De sneeuwhoogte in dit gebied is altijd goed door de gletsjer die op de Kitzsteinhorn ligt. Zelfs in de zomer ligt hier nog sneeuw.

Zell am See
Zell am See ligt in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg en aan de rand van een groot meer de Zeller See, niet ver van Kaprun. De winters zijn hier iets kouder dan in andere delen van Oostenrijk maar in de zon kan het al snel aangenaam zijn. In de zomer is het hier aangenaam maar nat.

MaandMax.tempMin.tempZonurenDagen neerslagMm. neerslag
Januari0-92931-60
Februari2-65831-60
Maart5-35731-60
April1306931-60
Mei17561161-100
Juni22971361-100
Juli2511816101-200
Augustus2411717101-200
September21771461-100
Oktober15451461-100
November5-231361-100
December-1-71931-60

 

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Oostenrijk heeft u een paspoort óf een nationale ID-kaart nodig die ten minste geldig is gedurende uw verblijf in Oostenrijk.

Geldzaken

Bankpas
De Nederlandse bankpassen worden vrijwel overal in Oostenrijk geaccepteerd. Gebruik van uw bankpas is meestal gratis en er geeld vaak een limiet per dag. Controleer voor uw vertrek bij uw eigen bank wat de geldende regels zijn.

Creditcards
Creditcards worden in vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd. Wilt u geld opnemen met uw creditcard? Houdt er dan rekening mee dat hier vaak kosten aan verbonden zijn. Deze kosten kunnen per bank en creditcard verschillen. Controleer voor uw vertrek bij uw creditcard maatschappij wat de geldende regels zijn.

Fooien
Het geven van fooien wordt in Oostenrijk gewaardeerd. Het bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Bent u tevreden over de dienstverlening, dan kunt u bovenop de prijs een fooi geven door het bedrag af te ronden naar boven of het kleine wisselgeld te laten liggen. Bij een taxirit is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden.

Geldautomaten
Oostenrijk kent voldoende geldautomaten.

Munteenheid
In Oostenrijk kunt u gewoon betalen met de Euro.

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties beschermen u tegen diverse infectieziekten die in Oostenrijk voorkomen. Deze infectieziekten kunne n niet alleen uw vakantie bederven, maar ook impact hebben op uw leven. Ga daarom altijd goed beschermd op reis! Of u voor Oostenrijk vaccinaties nodig heeft, hangt van uw gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die u bezoekt en uw accommodatie in Oostenrijk af. Hieronder leest u welke vaccinaties Oostenrijk vereist en welke inententingen wij adviseren.

Heb ik vaccinaties nodig voor Oostenrijk?
Vaccinaties Oostenrijk zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. De enige infectieziekte in Oostenrijk die een gezondheidsrisico voor reizigers kan vormen is FSME / teken encefalitis. Deze ziekte komt voor in beboste gebieden in Oostenrijk.

U loopt het meeste risico op teken encefalitis als u in de periode van maart tot en met november langer dan vier weken gaat wandelen of kamperen in de Oostenrijkse natuur. Teken encefalitis is een ernstige ziekte die een hersenontsteking kan veroorzaken. U kunt hierdoor uiteindelijk verlamd raken. De teken encefalitis vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze ziekte. Neem het zekere voor het onzekere en laat u vaccineren tegen teken encefalitis.

Loop ik risico op malaria in Oostenrijk?
Nee. De muggen in Oostenrijk verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Oostenrijk zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wilt u tijdens uw verblijf in Oostenrijk toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik mugwerend middel met DEET;
 • Slaap onder een muskietennet

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Oostenrijk?
In Oostenrijk zijn er verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne te zorgen.

Belangrijk om te weten

 

Internet
Het internet in Oostenrijk is van goede kwaliteit. Breedband internet is op grote schaal beschikbaar. Tegenwoordig bieden de meeste hotels internettoegang aan. Dit is vaak draadloos. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Daarnaast bieden ook de meeste bars, restaurants en luchthavens draadloos internet aan. Wilt u gebruik maken van het internet via uw eigen mobiele provider. Controleer voor uw vertrek de voorwaardes om hoge en onvoorziene kosten te voorkomen.

Nederlandse Ambassade en Consulaten in Oostenrijk
Nederlandse Ambassade
Opernring 5, 7e verdieping
1010 Wenen
Telefoon: 0043 – 158 93 90
Geopend: maandag, dinsdag, woensdag & vrijdag van 09:00 – 12:00 uur | donderdag van 14:00 – 16:00 uur (alleen op afspraak)

Nederlandse Consulaten
Bludenz
Graz
Innsbruck
Linz
Salzburg

Reistijd
Bij een directe route bedraagt de afstand tussen Oostenrijk en Amsterdam 877 kilometer.

Oostenrijkse Ambassade / Consulaat in Nederland
Van Alkemadelaan 342
2597AS  Den haag
Telefoon: 070 – 324 54 70
Geopend: maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag van 10;00 – 12:00 uur | woensdag van 14:00 – 16:00 uur

Telefoneren
Het bellen vanuit Oostenrijk kan duur zijn. Met name als u gebruik maakt van de telefoon in uw hotel of belt met uw eigen mobiele telefoon. Controleer  voordat u afreist naar Oostenrijk bij uw eigen mobiele netwerkprovider hoe de bereikbaarheid is in het gebied waar u verblijft en welke kosten verbonden zijn aan het versturen/ontvangen van sms-berichten, het gebruik van internetdata en belminuten. Wilt u voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan? Schakel data roaming uit op uw mobiele telefoon, hiermee voorkomt u  dat applicaties op de achtergrond gebruik maken van dure data. Wilt u thuisblijvers contact met u laten opnemen in Oostenrijk? Wijs hun er dan op dat het landnummer van Oostenrijk wel gedraaid moet worden vóór het telefoonnummer. Het landnummer voor Oostenrijk is 0043.

Tijdsverschil
Oostenrijk ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil.

Verkeer in Oostenrijk
Goed voorbereid op vakantie naar Oostenrijk is het halve werk. Bijzondere informatie omtrent de verkeersdruktes vindt u hier:

Drukke wegenKnelpunten
A1 | West AutobahnSalzburg | Linz | St. Pölten
A2 | Süd AutobahnWenen - Baden | Graz - Klagenfurt
A4 | Ost AutobahnWenen - Bruck a/d Leitha
A9 | Pyhrn AutobahnVoralpen - Graz - Spielfeld | Inzerdorf - Kalwang | Graz
A10 | Tauern AutobahnSalzburg - Villach | Golling - Bisofshofen | 
Voor de Katschbergtunnel | Gmünd - Millstätter See |
Bij tolstation Sankt Michael im Lungau
A12 | Inntal AutobahnKufstein - Innsbruck - Landeck | Bij Wörgl, Wiesing, 
Innsbruck & Imst
A13 | Brenner AutobahnInnsbruck - Bludenz | Bij tolstation Schönberg en bij
de Brennerpas
A14 | Rheintal AutobahnBregenz - Bludenz | Voor de Pfändertunnel bij Bregenz
A21 | Aussenring AutobahnA1-A2 bij Steinhäusl en bij Vösendorf
A23 | Ringweg WenenVösendorf - Prater
B179 | Fernpasroute Füssen - Imst | Bij de Lermoostertunnel
S1 | Aussenringschnelstraße WenenA2/A21-A4 | Tussen Vösendorf - Prater
S16 | ArlbergschnelstraßeBludenz - Arlberg - Landeck | Bij Dalaasertunnel

 

Drukke grensovergangenKnelpunten
Richting DuitslandGrenstunnel bij Füssen (B179)
Richting DutislandBij Kufstein (A12)

Verkeersdrukte in de winter

Drukke wegenKnelpunten
A10 | Salzburg - Villach (Tauern Autobahn)Bij tolstation Sankt Micahel im Lungau | 
De Katschbergtunnel | 
Knooppunt Villach
B179 | FernpasrouteTussen Füssen en Imst | 
Bij de grenstunnel Füssen | 
Bij de Lerrmoostunnel

 

Drukke grensovergangenKnelpunten
Met DuitslandKufstein (A12)

Alternatieve routes

 • Voor de A12, knooppunt Inntal – Kufstein – Innsbruck:
  • Holzkirchen - Achenpas, aansluiting A12
  • München - Garmisch - Mittenwalkd - Seefeld-Zirl (A12)
 • Voor de A10, Salzburg - Tauerntunnel - Villach:
  • Siegsdorf - Lofer - Lend - Tauern autotreintunnel (Böckstein-Mallnitz) - Spittal/Drau (A10)
  • Siegsdorf - Lofer - Mittersill - Ferlbertauerntunnel (toli) - Matrei - Lienz - Spittal/Drau (A10)

Voltage
Het voltage in Oostenrijk is 230 volgt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.