Algemene informatie over Italië

Italië, officieel de Italiaanse Republiek, ligt in Zuid-Europa. Italië grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden in het zuiden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot Italië.

Het grootste gedeelte van het vasteland van Italië is gelegen op het Apennijns Schiereiland en wordt omgeven door water. Vanwege zijn langgerekte vorm wordt het land ook wel “de laars” genoemd.

De hoofdstad van Italië is het bekende Rome (ook wel Roma). De onafhankelijke staten Vaticaanstad, waarvan de paus het hoofd is, en San Marino zijn twee enclaves gelegen binnen de Italiaanse grenzen. Campione d’Italia is een Italiaanse enclave welke gelegen is binnen de landsgrenzen van Zwitserland.

In de oudheid was Italië hét centrum van het machtige Romeinse Rijk, dat uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Later stond Italië, meer bepaald in de regio Toscane, de wieg van de renaissance. Op 17 maart 1961 vond de Italiaanse eenwording plaats, en sinds de monarchie in 1946 door de bevolking werd weggestemd, is het bestaan van de Repubblica Italiana een feit. Italiïe is een parlementaire republiek met zowel een president als een premier aan de macht. Het land is op internationaal gebied vertegenwoordigd in organisaties als de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de WTO en de G8.

Landschap & bevolking

Natuur

De natuur in Italië is gewoonweg adembenemend. Allereerst heb je de prachtige gebergtes. De drie bekendste gebergtes in Italië zijn de Apennijnen, de Alpen en de Dolomieten. Deze gebergtes geven een spectaculair uitzicht over het landschap. Ook kent Italië mooie meren en de prachtige natuur er om heen. Ideaal voor watersport of om af te koelen in het hele binnenland. Ten slotte zijn daar nog de rivieren, met de Po en de Tiber als de bekendste.

Stranden in Italië

De “laars”, zoals het land vanwege zijn vorm wordt genoemd is omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Arabische Zee. Je zou kunnen zeggen dat Italië met een been in zijn omringende zeeën staat. Dit maakt Italië tot een schiereiland.

Stranden van Noord-Italië

De kuststrook in Noord-Italië is alles behalve eentonig. Er zijn brede stranden met vlakke lagunes, maar ook rotsachtige strandjes met diepe kliffen. Enkele voorbeelden van badplaatsen vind je hieronder:

 • Lignano
 • Grado
 • Riviera Dei Fiori
 • Rivera de Levante
 • Lido di Jesolo
 • Bibione
 • Lido del Cavallino

Stranden van Midden-Italië

In Midden-Italië vind je populaire stranden. Ze staan bekend om de brede zandstranden, de vele hotels, uitgaansgelegenheden en watersportfaciliteiten. Enkele voorbeelden van badplaatsen vind je hieronder:

 • Sette Sorelle
 • Pescara
 • Francavilla
 • Rimini
 • Riccione
 • Cattolica
 • Milano Marittima
 • Cervia
 • Cesenatico
 • Bellaria
 • Lidi Ferraresi
 • Ravenatti

Stranden van Zuid-Italië

Een van de best bewaarde geheimen onder de Italiaanse bevolking vind je in het zuiden. De voor buitenlandse toeristen onbekende hemelse zuidkust heeft witte zandstranden en water zo helder dat je gekleurde vissen tussen je benen ziet wegzwemmen. Enkele voorbeelden van badplaatsen vind je hieronder:

 • Costa Della Calabria
 • Basilicata
 • Costiera Amalfitana
 • Costiera Clientana
 • Capri
 • Ischia
 • Golfo di Taranto
 • Isole Tremiti

Cultuur & herkomst

Als je aan Italië denkt, dan denk je aan de cultuur. In een land met zo veel historie kan eht ook niet anders. Wie heeft er nou nog nooit gehoord van: Leonardo Da Vinci, Michelangelo en het Colosseum. Italië heeft meer dan 1500 musea binnen de landgrenzen. Ver beschikt Italië over 38 gebieden die op de werelderfgoedlijst staan.

Festivals

In verschillende regio’s worden regionale of heiligen festiviteiten georganiseerd. Een Italiaans festival moet je beslist een keer meemaken.

Kerken en kathedralen

Er is een overvloed aan kerken en prachtige kathedralen te bezichtigen in Italië.

Musea

Er zijn vele musea op het gebied van schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, mode en design.

Culinair Italië

Italiaans eten wordt internationaal hoog gewaardeerd en veel gegeten. Gerechten als macaroni, spaghetti en lasagne zijn de meest bekende voorbeelden.

Taal

De voertaal in Italië is het Italiaans. Het Italiaans is de op 3 na meest bestudeerde taal ter wereld. Het Italiaanse alfabet kent minder letters dan het Nederlands, namelijk maar 21 letters. Veel Italiaanse woorden hebben meerdere betekenissen. Deze hangen meestal af van de context. Daarnaast zijn er veel Italiaanse uitdrukkingen die alleen een echte Italiaan kent.  

NederlandsItaliaans
Hallo | Goedendag | GoedemorgenBuongiorno
HoiCiao
GoedenavondBuenasera
GoedenachtBuenanotte
WelkomBenvenuti
Hoe heet u?Come si chiama?
Ik heet...Mi chiamo...
Aangenaam kennis te makenLieto di conosceria
JaSi
NeeNo
Alstublieftper favore
BedanktGrazie
Heel erg bedanktMillie grazie
Graag gedaanDi niente
PardonScusi 

 

Eten & drinken

De gastronomie van Italië is wereldwijd bekend met zijn pasta’s, ijs en pizza. Verder staat het zonnige land ook bekend om zijn goede tomaten (pomodori) en smakelijke olijven. In Italië wordt er veel koffie en wijn gedronken. Elke streek heeft zijn bijzondere culinaire specialiteiten en wijnen waarvan die van Toscane het bekendst zijn. Het eten uit Italië valt onder de mediterrane keuken.

Het Italiaanse ontbijt is doorgaans eenvoudig en bestaat vaan uit koffie of koffie met melk en daarbij brood, boter en jam. Zowel in de middag als de avond eet men warm, het avondeten wordt, afhankelijk van de regio, vaak rond een uur of acht gegeten.

Weer & klimaat

Italië kent een drietal klimaten. Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Centraal en Zuid-Italië heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat. Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het meest noordelijke deel van Italië, waar de ondergrens van de Alpen zich bevindt, heeft deels een hooggebergteklimaat en in lager gelegen delen een overgangsklimaat.

Lente

In de lente zie je temperaturen al snel oplopen naar aangename waardes en je ziet de prachtige Italiaanse natuur tot bloei komen. Vanwege de nog niet té warme dagen en de zon die nog niet op haar felst is, is Italië in het voorjaar het mooiste. Wie in deze periode een zonvakantie wil boeken is daar nog iets te vroeg voor. In maart en april is het zwembadwater en het zeewater te koud, pas in mei wordt het op veel plekken aangenaam langs het zwembad. Het weer is tevens nog erg instabiel en de kans is vrij groot dat er enkele dagen regenachtig maar ook koud weer is. Dit geldt voor heel Italië, dus ook in het wat warmere zuiden van het land. In de tweede helft van mei neemt de buienkans af en stijgen de watertemperaturen van de meren en de Middellandse Zee tot tegen de 20 graden wat voor veel mensen al zeer acceptabel is om te zwemmen. De lente is ook een ideale periode om een bezoek te brengen aan pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en de sfeervolle Italiaanse steden.

Zomer

Gedurende de zomerperiode (juni, juli en augustus) is het in grote delen van Italië warm tot zeer warm. Vooral in het zuiden van Italië (omgeving Napels en de eilanden Sicilië en Sardinië) kunnen de thermometers oplopen tot maar liefst 40 graden. Vooral grote steden zoals Rome en Napels kan het dan onaangenaam benauwd worden. Gemiddeld genomen zijn er geen grote verschillen in de zomertemperaturen, in de praktijk is het door de lengte van het land wel mogelijk dat er op hetzelfde moment verschillen in temperatuur gemeten worden van 15 graden tussen noord en zuid. In hoger gelegen delen van Italië kan het zelfs 20 tot 25 graden koeler zijn dan in het uiterste zuiden van Italië op dat moment. De zomerperiode is het beste moment om een vakantie naar een van de vele campings in Italië te boeken.

MaandMax.tempMin.tempZonuren p.d.Neerslag p.m.Neerslag mm p.m.Zee temp.
Januari11231461-10012-15
Februari12341361-10011-14
Maart15551261-10011-14
April17871161-10013-15
Mei22119831-6018-19
Juni271510731-6021-22
Juli29181166-3024-25
Augustus291810731-6025-26
September26168831-6023-25
Oktober221161161-10019-22
November16641561-10016-19
Decmeber13431461-10014-16

 

Reisdocumenten

Voor je reis naar Italië dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort óf een geldige nationale identiteitskaart.

Geldzaken

Creditcards

De grotere creditcards worden op veel plekken geaccepteerd.

Fooien

Als je ergens zit te eten, wil je graag snel en vriendelijk geholpen worden. Iets wat je eigenlijk standaard mag verwachten. Toch is een geven van fooi een vorm van waardering richting de ober of serveerster. Want de lonen in de horeca liggen in Italië laag. Voor veel mensen is het vaak wat verwarrend of ze in Italië nu fooi moeten geven of niet. In Italië is het vaak gebruikelijk dat het al bij de rekening in zit. Daarom is het altijd verstandig dit goed te checken voordat je al extra geld bij elkaar aan het zoeken bent. Vergelijkbaar met wat wij in Nederland als fooi zien, is in Italië de ‘costi servizi’, ofwel ‘servicekosten’. Het is een verplichte fooi, nadenken over wat je wilt geven hoeft nu niet meer. De tekst ‘pane e coperto’ op de rekening zegt al genoeg. Het is een bedrag dat je betaalt voor het couvert en het vooraf geserveerde brood. Bij sommige restaurants staat dit standaard op de rekening. Maar het is geen fooi dat naar de ober gaat. De ‘pane e coperto’ is een bedrag dat je betaalt aan het restaurant. Fooi voor een goede service staat hier los van. Hoewel de fooi vaak onderdeel van de rekening is, is dat niet overal het geval. Pas dus op dat je die efficiënte ober of vriendelijke serveerster niet te kort doet. Wordt er geen fooi bij de rekening opgeteld, dan is een percentage van ongeveer 10% een goede richtlijn. Als je tenminste tevreden bent. Het geven van fooi is nog altijd een blijk van waardering. Want een ober die zijn werk erg goed doet verdient wel wat extra’s. vriendelijkheid en service mag toch ook zeker wel beloond worden?

Geldautomaten

Geldautomaten zijn in geheel Italië ruimschoots aanwezig.

Munteenheid

De munteenheid in Italië bedraagt de Euro.

Prijspeil

Het prijspeil in Italië ligt ongeveer 22% hoger dan in Nederland. Dit houdt in dat je voor een product dat in Nederland € 100,- kost, je in Italië ongeveer € 22,- meer moet betalen. De prijzen in Italië zijn sinds 2011, ten op zicht van het prijspeil in Nederland, ongeveer gelijk gebleven. Met het huidige prijspeil behoort Italië tot de 10 duurste landen ter wereld.

Gezondheid & vaccinaties

Heb ik vaccinaties nodig voor Italië?

Vaccinaties Italië zijn niet verplicht of echt noodzakelijk. De enige infectieziekte in Italië die een gezondheidsrisico voor reizigers kan vormen is FSME / teken encefalitis. Deze ziekte komt voor in beboste gebieden in Italië.

Je loopt het meeste risico op teken encefalitis als je in de periode van maart tot en met november langer dan vier weken gaat wandelen op kamperen in de Italiaanse natuur. Teken encefalitis is een ernstige ziekte die een hersenontsteking kan veroorzaken. Je kunt hierdoor uiteindelijk verlamd raken. De teken encefalitis vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze ziekte. Neem het zekere voor het onzekere en laat je vaccineren tegen teken encefalitis. Maak vandaag nog een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl om deze vaccinatie te halen.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl op een rijtje:

 • Vaccinatie aan huis door erkende artsen;
 • Ook 's avonds en in het weekend;
 • Thuisvaccinatie.nl is niet duurder dan je huisarts of de GGD;
 • Je vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Loop ik risico op malaria in Italië?

Nee. De muggen in Italië verspreiden geen malaria. Muggenbeten in Italië zijn hoogstens vervelend maar verder ongevaarlijk. Wil je tijdens je verblijf in Italië toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding;
 • Gebruik een mugwerend middel met DEET;
 • Slaap onder een muskietennet.

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer in Italië?

In Italië zijn er verder geen specifieke infectieziekten waar reizigers rekening mee dienen te houden. Het is echter altijd raadzaam om voor een goede persoonlijke hygiëne en voedselhygiëne te zorgen.

Verkeer

Milieusticker voor stadcentra Italie

In een aantal Italiaanse steden en op een aantal Italiaanse eilanden zijn milieuzones ingesteld. Sommige gebieden zijn in bepaalde periodes niet toegankelijk en voor andere gebieden, zoals Milaan, heeft u een milieuvignet nodig.

Wegennet

Het wegennet in Italië is van een uitstekende kwaliteit. Alle snelwegen (autostrade, A) in het noorden lopen voornamelijk van west naar oost en die in het midden en zuiden van noord naar zuid. Naast dit net van tolwegen is er een groot aantal strade nazionali (N) en strade statali (SS) met twee of vier rijstroken en een goed wegdek. Richting zuiden neemt de kwaliteit van de wegen af. Ook op Sardinië blijft de kwaliteit achter bij die op het vasteland. Echt slechte en onverharde wegen zijn alleen nog te vinden in landelijke gebieden buiten de grote verkeersstromen.

Tol

In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Handig dus om van tevoren te bekijken onder welke tariefklasse uw auto valt en wat u ongeveer kwijt zult zijn aan tol.

Verkeersdrukte

Drukke wegen

 • A22 Brenner - Bolzano.
 • Grensovergangen Brenner en Chiasso.
 • Toegangsroutes naar de populaire wintersportplaatsen.

Drukke grensovergangen

 • Met Frankrijk: Fréjus- en Mont Blanctunnel
 • Met Zwitserland: Chiasso
 • Met Oostenrijk: Brennero en Tarvisio

Verkeersinformatie

Verkeersinformatie vindt u op de radio bij ISO Radio op 103.3 FM, RTL via de radio op 102,5 FM. De FM-frequenties staan op borden langs de autosnelwegen.

Winterbanden

In heel Italië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht). Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en sneeuwmodder, op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen te gebruiken). Voor de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november tot en met 15 april de plicht om op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) ongeacht de weersomstandigheden. Het is in het Aostadal vanaf 15 oktober t/m 15 april verplicht op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) ongeacht de weersomstandigheden. Banden met een sneeuwvloksymbool worden als winterbanden beschouwd. Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd. Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden. Let op: in Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en sneeuwmodder, sneeuwkettingen te gebruiken (of op winterbanden te rijden). Het is daarom verstandig om ook in de zomer sneeuwkettingen in de auto te hebben. Voor de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november tot en met 15 april de plicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben (of op winterbanden te rijden) ongeacht de weersomstandigheden. Het is in het Aostadal vanaf 15 oktober t/m 15 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben (of op winterbanden te rijden) ongeacht de weersomstandigheden. In heel Italië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben (of op winterbanden te rijden) als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht). Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. Sneeuwkettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek: het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het gebruik van een gevarendriehoek 's nachts of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom verplicht (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld). Ook als het voertuig overdag door pech of een ongeval buiten de bebouwde kom in de buurt van een bocht of op een heuvel stil komt te staan, is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht. De gevarendriehoek moet op de auto(snel)weg circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst.
 • Veiligheidshesje: zowel de bestuurder als de passagiers zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen zodra ze uit een voertuig stappen dat buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht door pech of een ongeval stilstaat op de weg.

Belangrijk om te weten

Ambassade / Consulaat van Italië in Nederland

Ambassade van Italië
Alexanderstraat 12
2514JL Den Haag
Telefoon: 070 – 3021 030
Fax: 070 – 3614 932
E-mail: embitaly.denhaag@esteri.it
Website: www.amblaja.esteri.it

Internet

Tegenwoordig worden er in veel restaurants en hotels wifi mogelijkheden aangeboden. Dit kan gratis zijn of tegen een kleine vergoeding. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een 3G en 4G mobiel netwerk. Houdt er echter wel rekening mee dat de roaming kosten hoog uit kunnen vallen.

Nederlandse Ambassades en Consulaten in Italië

Nederlandse Ambassade in Rome
Via Michele Mercati, 8
00197 Rome | Italië
Telefoon: +39 06 32 28 60 01
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Reistijd

Voor heel Italië geld dat november tot en met april zelden goed genoeg zijn voor een zonvakantie. In mei kan het lokaal al zomers zijn, maar net name in het noorden rondom de populaire meren is een weersomslag naar koel en regenachtiger weer zeer goed mogelijk. De beste periode voor een zonvakantie in Italië loopt van mei tot en met september, waarbij de laatstgenoemde maand al voor veel neerslag kan zorgen.

Telefoneren

De landcode om naar telefoonnummers in Italië te bellen is 0039 of + 39. Vanuit Italië naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Het mobielen netwerk in Italië is van uitstekende kwaliteit. In natuurgebieden en bergen kan beperkte dekking zijn.

Tijdsverschil

Tussen Nederland en Italië zit géén tijdsverschil.

Vluchtinformatie

Omdat Italië een groot land is, en de vluchttijden richting de Italiaanse luchthavens verschild, vind je hieronder een overzicht van de bekendste luchthavens en de vluchtduur vanuit Nederland:

VanNaarVluchtduur
Amsterdam SchipholFlorence | Firenzeca. 1,55 uur
Amsterdam SchipholGenua | Genovaca. 1,55 uur
Amsterdam SchipholMilaanca. 1,40 uur
Amsterdam SchipholNapelsca. 2,15 uur
Amsterdam SchipholRomeca. 2,10 uur
Amsterdam SchipholSardinië | Olbia/Cagliarica. 2,20 uur
Amsterdam SchipholSavonaca. 1,55 uur
Amsterdam SchipholSicilië | Palermoca, 2,20 uur
Amsterdam SchipholSicilië | Cataniaca, 2,30 uur
Amsterdam SchipholTriëstca, 2,00 uur
Amsterdam SchipholVenetiëca, 1,50 uur

Voltage

De voltage in Italië bedraagt 230 volgt bij 50Hz. Het type stopcontact wat zich in Italië bevindt zijn stopcontacten type C, F en L. Stekkers van type C worden nog regelmatig toegepast, deze passen over het algemeen probleemloos in stopcontact type F. Stopcontact type C zie je vooral nog in oude gebouwen. Op veel toeristische plekken zoals hotels zie je speciale combinatiestopcontacten, waar alle types (C, F en L) in passen. Voor stopcontact type L heb je een wereldstekker (ook wel verloopstekker genoemd) nodig. Type C zijn stopcontacten met twee ronde pinnen, welke gebruikt wordt in grote delen van Europa. Type F zijn stopcontacten met twee ronde pitten en twee metalen strips om contact te maken met de aardingsclipjes in de type-F stopcontact, welke gebruikt wordt in veel Europe landen waaronder Nederland. Type L zijn stopcontacten met drie ronde pinnen op één rij, deze wordt alleen in Italië gebruikt.